Proeverijen in Nederland
... en de rol van CAN daarin
Kweekvlees en -vis kwalificeert als een ‘novel food’. Dit betekent dat het product eerst een veiligheidsassessment door de Europese Unie (de European Food Safety Authority) moet doorlopen voor het in de Unie verkocht mag worden.
CANS
Om toch een proeverij te organiseren kan een producent een aanvraag te doen bij CAN die een comité van experts heeft samengebracht om de veiligheid van aangeboden producten te evalueren.
Hoe komt het dat in Nederland proeverijen mogelijk zijn?
Naar aanleiding van de motie de Groot (D66) en Valstar (VVD) (Kamerstuk 27 428, Nr.383), die werd aangenomen op 8 maart 2022, zijn LNV en VWS in gesprek gegaan met Nederlandse kweekvleesproducenten en de belangenvereniging van biotechnologiebedrijven in Nederland (HollandBio) om proeverijen mogelijk te maken.
Deze gesprekken hebben geleid tot de ontwikkeling van een Code of Practices (CoP). Het CoP staat in harmonie met best practices rond novel food en biedt daarmee een technisch kader voor het veilig uitvoeren van proeverijen met voedingsmiddelen ontwikkelt op basis van dierlijke celcultuur. Dit met als doel innovatie en productoptimalisatie te stimuleren.
Aanmelden via CAN
Bedrijf kunnen zich aanmelden
Als een bedrijf in Nederland is gevestigd, komt het in aanmerking voor het organiseren van een proeverij. Aanmelden kan door CANS een email te sturen.
De formele periode waarin proeverijen kunnen plaats vinden loopt af op 26 januari 2026.
Veelgestelde Vragen
Wat gaat er gebeuren tijdens een proeverij?
Nederlandse producenten van kweekvlees en -vis zullen tijdens een proeverij hun producten onder gecontroleerde omstandigheden kunnen laten proeven aan geselecteerde deelnemers. De opzet van een proeverij kan verschillen per producent en per moment dat een proeverij wordt georganiseerd.
Is een proeverij veilig en hoe wordt dat gegarandeerd?
De organiserende producent van kweekvlees of -vis is verantwoordelijk voor de veiligheid van de proeverij.
Kweekvlees en -vis kwalificeert als een ‘novel food’. Dit betekent dat het product eerst een veiligheidsassessment door de Europese Unie (de European Food Safety Authority) moet doorlopen voor het in de Unie verkocht mag worden. Voor de proeverijen is het veiligheidsassessment op Europees niveau nog niet uitgevoerd.
Om toch een proeverij te organiseren dient een producent een aanvraag te doen bij CAN die een comité van experts heeft samengebracht om de veiligheid van aangeboden producten te evalueren. Het expertcomité bestaat uit vier experts in toxicologie, microbiologie, ethiek en geneeskunde. Na positieve evaluatie van een aanvraag kan een producent proeverijen organiseren.
Wanneer zijn de proeverijen en met hoeveel mensen?
Nederlandse producenten van kweekvlees en -vis kunnen na een positieve aanvraag tot 10 proeverijen organiseren met een maximum van 30 deelnemers per proeverij.
Kan ik me aanmelden om mee te doen aan een proeverij? Het is aan de bedrijven om proeverijen te organiseren en deelnemers te selecteren.
Wat zijn de voorwaarden om mee te proeven?
Een deelnemer aan een proeverij moet op voorhand geselecteerd zijn, dus deelname is niet toegankelijk voor het algemeen publiek. Alle deelnemers dienen vooraf een informatie- en toestemmingsformulier te tekenen. In dit document wordt uiteengezet wat de regulatoire status is van het product en welke analyses en controles er zijn uitgevoerd om de veiligheid van het product te garanderen. Deelnemers worden niet gecompenseerd voor deelname en verklaren middels het tekenen van een formulier dat ze bekend zijn met deze informatie en dat ze op eigen risico en op vrijwillige basis deelnemen.
Status
Op dit moment zijn er twee dossiers door het comité van expert succesvol beoordeeld. Beiden dossiers hebben dan ook geleid tot een 'tasting-event', welke in de media zijn vermeld.